23948sdkhjf

Ikonisk amerikansk brands dødskamp ebber ud

American Apparel var toppen af poppen og milliarder værd. Men en kvindeglad direktør har kostet selskabet alt.
En af de mest spektakulære erhvervshistorier i USA er ved at finde sin afslutning.

Modeselskabet American Apparel har måtte opgive at redde sig selv og har solgt sig for en brøkdel af, hvad selskabet var værd på toppen.

Det skriver Bloomberg News.

American Apparel var en komet på markedet, da skaberen Dov Charney brød igennem med t-shirts produceret i USA.

Via produkter, der ramte unge amerikanere lige på med en blanding af kvalitet, nostalgi og seksualitet, samt reklamer, der mere eller mindre konsekvent forargede og balancerede på kanten til det pornografiske, voksede American Apparel markant.

På toppen omkring 2008 havde selskabet mere end 200 butikker over hele verden og var en milliard dollar værd.

Men så begyndte det at køre af sporet. Der opstod rygter om regnskabsfusk og en personkult omkring Dov Charney.

Han havde hele vejen igennem været en afgørende drivkraft bag selskabets design og slagkraftige brand.

Omkring 2010 begyndte han dog at blive ramt af en byge af anklager om sexchikane mod kvindelige ansatte, upassende opførsel og endda for at have forsøgt at kværke en butiksbestyrer, der ikke gjorde, hvad han ville have.

Det skabte tumult omkring American Apparel. Dov Charney blev i 2014 smidt på porten af bestyrelsen i det selskab, han selv havde skabt i 1989.

Han gik meget offentligt til angreb på bestyrelsen og kæmpede en hård og meget omtalt kamp for at få sit selskab tilbage. Dog uden held.

Uden Dov Charney, der var en bærende kraft i selskabet, kørte det dog af sporet for American Apparel. Allerede i oktober 2015 måtte selskabet søge om konkursbeskyttelse og har siden da ledt efter en redning.

Nu har American Apparel givet op og har solgt sig selv til selskabet Gildan Actiwear for 66 millioner dollar ifølge Bloomberg News.

Dov Charney er efter lang tids stilhed om hans person dukket op i podcasten Start Up. Den dækker hans forsøg på at lave et nyt tøjfirma, som han grundet pengemangel driver ud af sit eget hus.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079